پل خشتی ۷۰۰ ساله تمیجان که در ۶ کیلومتری جنوب غربی رودسر واقع در استان گیلان بر روی رودخانه تمیجان ساخته شده و از آثار ثبت شده ملی کشور است.
“تیمجان” یا “تیمگان” به معنی “کاروانسرا” یا”محل کاروان” می باشد. علت این نام گذاری آن است که این محل روزگاری دراز بر سر راه چهار راه بازرگانی شرق و غرب و شمال و جنوب منطقه ساحلی دریای خزر و کوهستانی البرز قرار داشت و فرودگاه کاروانیان و تیم ها بوده است.
در سفرنامه رابینو به تمیجان اشاره شده است. رابینو، دركتاب ولایات دارالمرز ایران مینویسد:
تمیجان در جنوب شهر رودسر قرار دارد و سابقاً مركز حكومت رانكوه بود.
در زمان شاه اسماعیل صفوی در این ناحیه سكّه ضرب میشد. دکتر ستوده در كتاب از آستارا تا استرآباد میگوید:
تمیجان پس از هوسم مركز مهم و اصلی رانكوه شد. تمجان یا تمیجان در سال ۷۰۶ به دست امیره محمد بود و او در آنجا حكومت داشت.
معماری پل خشتی تمیجان
پل تمیجان به دلیل موقعیت جغرافیایی و دسترسی بالا یکی از شناخته شدهترین آثار تاریخی رودسر است. از لحاظ معماری طول پل تمیجان ۶۰ متر و عرض آن پنج متر است. پل، پنج دهانه دارد كه سه دهانه بزرگ آن در ضلع غربی و دو دهانه كوچك آن در ضلع شرقی قرار دارند. بلندی طاق جناقی دهانه اصلی كه بین دو طاق بزرگ قرار دارد، از سطح آب ۲۰/۶ متر است ولی ارتفاع دهانههای دیگر پل کوتاه است. در میان پایههای پل اتاقها و جان پناهی تعبیه شده است.
ثبت ملی پل خشتی تمیجان
پرونده ثبتی این اثر تاریخی در بیستم آبان ماه ۱۳۵۳ توسط «ناصرالمعمار» به سازمان حفاظت از آثار باستانی وقت کشور گزارش شد و یک سال بعد در هشتم آذرماه سال ۱۳۵۴خورشیدی به شماره ۱۱۲۵ در فهرست بناهای میراثی کشور به ثبت رسید.