این شهر مرکز شهرستان رودسر، در ۸۸ کیلومتری شرق گیلان واقع شده . نام رودسر ترکیبی از دو واژه رود و سر است. سر در زبان دیلمی و پهلوی به معنی کنار است مانند سر و سامان داشتن یعنی کسی را در کنار خود داشتن. در نتیجه نام این شهر به معنی کنار رود و در جوار رود است.جمعیت این شهرستان (طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ خورشیدی) ۱۴۶٬۰۵۷ نفر است و مرکز آن، شهر رودسر است .
این شهرستان با نام قدیمی هوسم مرکز حکمرانی زیدییان و لنگر پسر و شمگیر از خاندان زیاریان و زادگاه خاندان بویه (در روستای بویه، املش کنونی) است.
شهر ساحلی رودسر از شمال به دریای خزر و از جنوب به رشته کوه البرز منتهی میشود .اقتصاد مردم رودسر، به علت قرار گرفتن در جوار دریا و زمینهای مناسب بیشتر بر پایه کشاورزی و ماهیگیری استوار است. چای، برنج و مرکبات محصول عمده این شهرستان میباشد ضمن اینکه فندق و گل گاوزبان نیز در آن تولید میشود.
رودسر در گذشته
رودسر در قرون گذشته با نام های کوتم و هوسم شناخته میشد. این شهر در زمان قاجاریه و پهلوی اول بخشی ازگستره ی بزرگ منطقه تنکابن کبیر بوده است. حاکم در قرن هشتم هجری (بیه پیش) هوسم را که در طی سوانح طبیعی ویران شده بود را بازسازی نمود و سپس آن را رودسر نامید . دلیل این نامگذاری ، اشتغال مردم به کشتی سازی و رونق تجاری و کاسبی مردم از طریق کشتی بوده.
مقدسی، قدیمیترین تاریخ نگار کشور در سال ۳۷۵ هجری قمری در کتاب (احسن التقاسیم فم معرفه الاقالیم) نوشته است که هوسم را بازار و مسجدی نیکو بوده که نزدیک محل و مقر حاکم بنا شده اند.
حمدالله مستوفی در سال ۷۴۰ هجری قمری، از هوسم به عنوان بندر و لنگرگاهی یاد می کند که کشتی ها گرگانی و مازندرانی در آن پهلو می گرفتند و آذوقه حمل می کردند.
رابینو که قریب ۸۰ سال پیش از رودسر دیدار کرده ساکنان رودسر را چنین توصیف می کند : « مردم رودسر با ملایمت طبع و علاقمندی به مذهب اسلام معروف می باشند. کرجی ها(قایق بزرگ و کشتی کوچک) تقریباً تا نزدیکی ساحل می آیند و ماهی شور؛ ماهی دودی؛ همچنین قند؛ قماش و نفت با خود از بندر انزلی به رودسر می آروند. بازرگانی برنج با روسیه توسط مسلمانان باکو در رودسر جریان دارد .

میدان شهرداری رودسر
میدان شهرداری شهر رودسر
از بنا های معروف به جا مانده از سالها پیش ، میدان شهرداری در مرکزیت شهر رودسر میباشد که این میدان شامل ساختمان شهرداری (با آن معماری شناخته شده گیلان که مشابه اش را می توان در میدان شهرداری رشت دید) و نزدیک هفت ساختمان تاریخی است. ساخت این میدان در زمان رضا شاه آغاز شد و همان دوران نیز به پایان رسید. محلی های رودسر می گویند رضا شاه می خواست که مردم را در شهر نگه دارد، به همین علت ساختمان های اداری را کنار میدان و شهرداری ساخت و به این ترتیب کم کم شهر گسترش پیدا کرد.ساختمان ثبت احوال، ثبت اسناد، دارایی، شهربانی ، دادگستری، بنیاد علوی و یک دبیرستان بخشی از ساختمان های تاریخی اطراف میدان است که با اندکی اختلاف شبیه هم ساخته شده اند. به گفته کارشناسان میراث فرهنگی ساختمان های این میدان در فهرست میراث ملی ثبت شده اند اما هنوز مجموعه ای به نام میدان شهرداری و عرصه و حریم آن به ثبت نرسیده است.».

میدان شهرداری شهر رودسر در گذشته
یکشنبه بازار رودسر
در میان بازارهای هفتگی شهرستان رودسر، پر رونقترین بازار متعلق به یکشنبه بازار شهر رودسر است. این بازار در یکشنبه هر هفته در محدوده خیابان گلسار و خیابانهای اطراف برگزار میگردد. یکشنبه بازار جایگاه خرید و فروش میوه و محصولات فصل، چای، برنج، لوازم خانگی و حتی پوشاک است. درادامه تصاویری از این بازار هفتگی رودسر را مشاهده خواهید کرد.

یکشنبه بازار رودسر

بازار محلی رودسر

بازار هفتگی رودسر

حال و هوای یکشنبه بازار رودسر
موقعیت شهر رودسر
شهر رودسر، از شمال به دریای خزر، از جنوب به رشته کوههای البرز، از شرق به رامسر و از غرب به املش و لنگرود منتهی میشود.
عکس های دیدنی شهر رودسر

آفتاب ساحل رودسر

پارک ملت رودسر

مزرعه برنج رودسر

پل تمیجان رودسر
جاهای دیدنی رودسر را ببینید